• יו"ר: ד"ר איתי בסר
  • מזכירת החברה: ד"ר אביבה וולף
  • גזבר: ד"ר סרגיו מרצ'בסקי
  • חברי ועד: ד"ר דורית יודשקין- פורת
  • ד"ר עמוס עברי
  • ד"ר טל קסלר
  • ד"ר חגית בוני-נח
  • ד"ר דניאל פיינגולד
  • ועדת ביקורת: ד"ר ארתורו לרנר, מר דודי גולד, לב שגל
קורונה בישראל

ארגוני בריאות מתריעים על היעדר מענה למעשנים בזמן מגיפת הקורונה

מעשנים שנדבקו בנגיף הקורונה נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה קשה, טוענים ארגוני הבריאות ומדגישים בנייר עמדה שהעבירו למשרד הבריאות: יש צורך לעודד גמילה מעישון במיוחד בעת משבר זו

עישון במגיפת הקורונה. צילום אילוסטרציה

נייר עמדה חדש שהועבר אתמול (ד') לשר הבריאות היוצא יעקב ליצמן ולמנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מתריע על היעדר מענה נאות לסוגיית העישון והצורך לעודד גמילה מעישון במיוחד עתה, בזמן מגיפת הקורונה.

על נייר העמדה חתמו ד"ר יעל בר-זאב, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ד"ר מיכל שני, יו"ר איגוד רופאי המשפחה, פרופ' נדב דוידוביץ, יו"ר פורום בריאות הציבור – ארבעתם איגודים בהסתדרות הרפואית; שירה כסלו, מנכ"לית המיזם הציבורי למיגור העישון, ד״ר אורי לרנר, מנהל מקצועי של עמותת ״מדעת – למען בריאות מושכלת״ ופרופ' יהודה נוימרק מבית הספר לבריאות הציבור בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

במסמך המפורט הודגש: על פי המידע הקיים כיום, עישון מהווה גורם סיכון לתחלואה קשה יותר ולתמותה מנגיף ה-SARS-CoV-2. גופי בריאות רשמיים בעולם חזרו והדגישו כי על הממשלות לעודד את הציבור להיגמל מעישון ולחזק במקביל את הפיקוח על תעשיית הטבק והעישון.

Champix
Pfizer
RX
Partially covered by the Health basket
Champix

Health basket inclusion: Champix will be given to the treatment of smoking cessation parallel to supportive means. TABS: 55 x 0.5 mg, 56 x 1 mg; starter pack: 11 x 0.5 mg + 14, 28 x 1 mg. Days 1 – 3: 0.5 mg ×1/d. Days 4– 7: 0.5 mg ×2/d. Day 8 – end of tmt.: 1 mg ×2/d. Pts. should be treated with Varenicline for 12 wks. For pts. who have successf. stopped smok. at the end of 12 wks., an addit. course of 12 wks. tmt. with Varenicline is recomm. to further incr. the likelihood of long-term abstinence. Pts. with ren. impair. No dosage adjust. is necessary for pts. with mild- moder. renal impair. For pts. with sev. renal impair. (estimated CrCl <30 mL/min), the recomm. start. dose of Varenicline is 0.5 mg ×1/d. The dose may then be titrated as needed to a max. dose of 0.5 mg×2/d. For  pts. with end-stage renal dis. underg. hemodialysis, a max. dose of 0.5 mg mg×/d may be admin. if toler. Aid to smoking cessat. for adults over 18 yrs. C/I: Not to pts. under 18 yrs., hypersens.

"חשוב להזכיר", צוין, "כי 8,000 מתים כל שנה בישראל מעישון. על משרד הבריאות לבצע הסברה נרחבת תוך כדי שיפור ועיבוי ההיערכות הלאומית למתן תמיכה וטיפול לגמילה מעישון תוך התאמת תכניות ההתערבות למגוון הצרכים והאוכלוסיות. כמו כן, יש להמשיך בפעולות למניעת פרסום ושיווק מוצרי עישון תוך הגנה נכונה מפני ניצול המצב על ידי חברות הטבק. פעולות אלו יכולות להוריד את העומס ממערכת הבריאות שהוא קריטי ליכולתה להתמודד עם מגיפת הקורונה".

עוד צוין בנייר העמדה כי "נוצר כעת חלון הזדמנויות ליישום צעדים שהם מוכחים כיעילים - כגון איסור פרסום מוחלט של חברות הטבק ואכיפה מוגברת על איסור העישון גם במרחב הציבורי – מה עוד שעישון איננו עולה בקנה אחד עם חובת חבישת מסיכה".

בין השאר מציינים מחברי נייר העמדה כי הוכח מעל לכל ספק כי עישון מעלה את הסיכון למחלות רקע שונות, כגון מחלת ריאות כרונית ומחלת לב המהוות ככל הנראה גורמי סיכון לתחלואה קשה בנגיף הקורונה החדש. על פי המידע הקיים, נראה כי מעשנים שנדבקו בנגיף נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה קשה יותר לעומת אלה שלא עישנו מעולם.

"אמנם נכון לעכשיו", נאמר במסמך, "לא ברור האם העישון מהווה גורם סיכון עצמאי להדבקה בנגיף ה-SARS-CoV2 אולם מעשנים עלולים לגעת ובשיעור גבוה יותר בפה - עקב פעולת העישון עצמה ובנוסף לעתים קיים שיתוף של מוצרי עישון שונים - סיגריות, נרגילה, סיגריה אלקטרונית וכו', מה שעלול להעלות את הסיכון להדבקה מאדם חולה. דרושים מחקרים נוספים על מנת להבין את הקשר שבין עישון ובין הסיכון להידבק בקורונה".

במסמך צוין כי נטל התחלואה והתמותה מעישון בעולם ובישראל גבוה מאוד. מוערך כי ההפסד הכלכלי כתוצאה מהעישון בישראל הוא כ-3.58 מיליארד שקל בשנה (כ-0.4% מהתוצר הלאומי). לכן, צמצום שיעור המעשנים והחשופים לעישון כפוי, פסיבי, חיוני כחלק  מהתמודדות לאומית עם פנדמיית 19-COVID על ידי הורדת נטל התחלואה והעומס על מערכת הבריאות בישראל".

בנייר העמדה מפורטות המלצות מעשיות ובין יתר:

ניטור ומדידה: כחלק מאיסוף הנתונים השיטתי המתבצע לגבי כלל החולים בנגיף הקורונה, יש לאסוף גם מידע מקיף על סטאטוס העישון בהווה ובעבר, כולל ביחס לשימוש במוצרי טבק ועישון אחרים כמו נרגילה, מוצרי טבק בחימום וסיגריה אלקטרונית.

מערך הסברה לאומי בהובלת משרד הבריאות: מסע הסברה המעודד להיגמל מעישון ולהימנע מחשיפה לעישון כפוי וזאת בהתאמה תרבותית לאוכלוסיות השונות. מן הראוי לנצל לשם כך גם את מודעות הנגד המתפרסמות בעיתונות הכתובה ולפרסם מודעת נגד הכוללת אזהרה כי העישון הוא גורם סיכון לתחלואה קשה בקורונה.

יש לשלב מסרים המפרטים שהעישון גורם לתחלואה כרונית שעלולה להוביל לסיכון מוגבר יותר לתחלואה קשה בנגיף הקורונה. להפריך טענות שאינן מבוססות מדעית, שהעישון עשוי להגן מפני הדבקה בנגיף הקורונה.

כמו כן, יש לעודד הימנעות מעישון בתוך הבית כדי שלא לחשוף את שאר בני הבית להשפעות המזיקות של העישון הכפוי. יש לעודד את הפיכת הבית והמכוניות לנקיים מעישון לחלוטין ולעודד פנייה למוקד הטלפוני הלאומי לתמיכה במעשנים -  שירות הניתן בחינם למבוטחי כל הקופות ללא צורך בהפניה, ולעודד פנייה למוקדי קופות החולים שמציעות אפשרויות לתמיכה בגמילה מעישון גם בימים אלה.

על משרד הבריאות להכיר בסדנאות גמילה מעישון כטיפול רפואי ולאפשר קיום סדנאות בפועל, על פי הכללים שנקבעו לגבי עובדים עד שמונה אנשים בחדר, במרווח שני מטרים לפחות זה מזה וכו'.

הרחבת הגבלות על עישון במרחב הציבורי: נייר העמדה גם ממליץ על הרחבת הגבלות על עישון במרחב הציבורי שכן העישון איננו עולה בקנה אחד עם חובת שימוש במסיכה ועישון במרחב ציבורי מהווה עתה סכנה כפולה, הן ביצירת עישון כפוי והן בהגברת סכנת ההדבקה בקורונה.

בשלבי החזרה לשגרה באופן הדרגתי, יש לשקול איסור גורף על הפעלת בתי קפה לנרגילות כפי שבוצע במדינות ערב השונות וזאת כתוצאה משימוש בנרגילה משותפת. מומלץ להתנות  את "התו הסגול" גם בשמירה על חוקים הקשורים לעישון כחלק מהגנה על בריאות הציבור ולהזכיר בכל הזדמנות את קיומו של איסור העישון במקומות הציבוריים.

נושאים קשורים:  עישון,  נגיף הקורונה,  גמילה מעישון,  מסיכת מיגון,  חדשות,  נייר עמדה
תגובות
אנונימי/ת
08.05.2020, 19:49

השמנת יתר, גם היא גורם סיכון.
זה הזמן לקדם אורח חיים בריא.

אנונימי/ת
13.05.2020, 18:18

מצד שני יש מחקרים שמעשנים נדבקים פחות.
מעניין אם יש תוצאות מחקר על כמה נפטרו בגלל תרופות לא מתאימות שקבלו ולא בגלל הקורונה.
ברור שחולים ראשונים במגפה לא מוכרת חשופים לניסויים שונים בתרופות.