• יו"ר: ד"ר איתי בסר
  • מזכירת החברה: ד"ר אביבה וולף
  • גזבר: ד"ר סרגיו מרצ'בסקי
  • חברי ועד: ד"ר דורית יודשקין- פורת
  • ד"ר עמוס עברי
  • ד"ר טל קסלר
  • ד"ר חגית בוני-נח
  • ד"ר דניאל פיינגולד
  • ועדת ביקורת: ד"ר ארתורו לרנר, מר דודי גולד, לב שגל
חדשות

סכנת סגירה לעמותות אל סם ואפשר המטפלות במכורים לסמים

משרד הרווחה מתכוון להעביר הטיפול במכורים לסמים לרשויות המקומיות | יו"ר "אל סם": "למה לקחת משהו טוב ומתפקד ולעשות נסיונות על גבם של בני הנוער?"

שימוש בסמים. אילוסטרציה

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דנה אתמול (ב') בהחלטת משרד הרווחה לסיים את ההתקשרות עם העמותות "אל סם" ו"אפשר"' המעניקות שירות בתחום המניעה, איתור וטיפול במכורים לסמים. "אל סם" מתמקדת בטיפול בבני נוער ו"אפשר" במבוגרים. מרבית המימון לפעילות העמותות מגיע ממשרד הרווחה. סיום ההתקשרות יביא בפועל לסגירתן.

בדיון נמסר כי משרד הרווחה הודיע לעמותות בראשית נובמבר כי יסיים את ההתקשרות עימן כבר בסוף דצמבר. אלא שלאור מורכבות תהליך העברת הטיפול לרשויות המקומיות, החליט המשרד לדחות את יישום ההחלטה ליוני 2019.

אהרון שבי, מנהל השירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה, הסביר כי התהליך הארוך וההדרגתי מתנהל כבר כמה שנים ובמסגרתו עובר הטיפול בתחום הזה לאחריות הרשויות המקומיות. "עד היום", ציין, "ניתנה לרשויות אפשרות הבחירה האם לקחת את הטיפול על עצמן או לקבל שירות מהעמותות. עתה התקבלה החלטה כוללת בנושא". הוא הדגיש כי המיומנויות הנדרשות לטיפול במכורים לסמים יירכשו במסגרת תכניות הכשרה שיחויבו העובדים לעבור, וכי הרעיון הוא שיש להקצות כוח אדם חדש ברשויות לנושא הזה ולא להוסיף עומס על הקיים.

אלי ליכטר, יו"ר "אל סם", אמר בדיון: "זו החלטה לא הגיונית, לא מקצועית ולא הוגנת. אנחנו צברנו ידע, ניסיון, הצלחה ושביעות רצון מצד כל הגורמים. בני הנוער רוצים אותנו ולא את לשכות הרווחה. הרשויות המקומיות לא ערוכות, לא יכולות וחלקן גם לא רוצות, לקלוט את בני הנוער לטיפול בנושא הזה. אז למה לקחת משהו טוב ומתפקד ולעשות נסיונות על גבם של בני הנוער?".

הוא מסר כי העמותה מטפלת כיום בכ-300 צעירים, ובני נוער נוספים מחכים לתחילת הטיפול. "עבדנו קשה כדי להגיע אליהם, לשכנע אותם להגיע לטיפול וליצור עימם קשר חם. הם לא ייקלטו במחלקות הרווחה של הרשויות המקומיות".

נחום מיכאלי, עובד סוציאלי בעמותת אפשר, הוסיף: "אנחנו נותנים כיום מענה ליותר מ-800 מטופלים מבוגרים ברחבי הארץ ב-143 רשויות שונות. מעל 90 מפנות אלינו רק מטופל אחד או שניים, והם לא יקבלו כעת מענה ברשות שלהם אלא במרכזים אזוריים. אז למה לא בעמותה? ברשויות המקומיות מטפלים בנושאים רבים, והמטופלים הללו יגיעו לתחתית סדר העדיפויות".

ח"כ מאיר כהן, לשעבר שר הרווחה, אמר: "'אל סם' זה גוף קטן יחסית העושה עבודה יוצאת מן הכלל. מדוע לסגור אותו? יש רשויות קטנות ובהן שניים-שלושה ילדים שצריכים טיפול. האם בשבילם יחזיקו מישהו בשמינית משרה, שיעבוד בעוד רשויות בעוד רבע משרה? הוויכוח הוא על קבלת החלטות, מדיניות ותקציבים. בעיני, משרד הרווחה טועה כאן בגדול. צריך לחזק את העמותות שאנשיהן באים עם מיומנויות, לא לפרק אותן".

ד"ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, אמרה: "אני מודאגת מאוד מסגירת העמותות. ההחלטה התקבלה ללא התייעצות עם משרד הבריאות".

עופר בן אליעזר, ראש המועצה המקומית רמת ישי, שדיבר בשם מרכז השלטון המקומי, אמר: "ההחלטה הזויה בעיני, לא פחות. צריך לתת לרשויות לבחור מי רוצה לקבל שירות מהעמותות ומי לא. אצלי למשל יש שני מכורים. אני לא יודע לטפל בהם, גם לא העובדים במחלקת הרווחה שלי. זה לא רק עניין של כוח אדם מיומן. צריך גם מנהלה, מבנה, רופא. מאיפה נביא את כל זה? כ-200 מתוך 257 הרשויות המקומיות הן קטנות ולא ידעו לתת את המענה הנדרש לתושבים שלהן. אם יסגרו את העמותות, מכת הסמים תהיה גדולה יותר, במיוחד בקרב הנוער".

יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף קרא לשר הרווחה לבטל את ההחלטה. דיון נוסף בנושא תקיים הוועדה בעוד שלושה חודשים.

נושאים קשורים:  עמותת אל סם,  עמותת אפשר,  מכורים לסמים,  טיפול בהתמכרויות,  בני נוער וסמים,  חדשות
תגובות