• יו"ר: ד"ר איתי בסר
  • מזכירת החברה: ד"ר אביבה וולף
  • גזבר: ד"ר סרגיו מרצ'בסקי
  • חברי ועד: ד"ר דורית יודשקין- פורת
  • ד"ר עמוס עברי
  • ד"ר טל קסלר
  • ד"ר חגית בוני-נח
  • ד"ר דניאל פיינגולד
  • ועדת ביקורת: ד"ר ארתורו לרנר, מר דודי גולד, לב שגל
חדשות

ה-FDA יוזם תכנית מקיפה לצמצום כמות הניקוטין בסיגריות כחלק מהמאבק בעישון

מינהל המזון והתרופות הודיע על התכנית המקיפה, שתכלול צמצום הדרגתי של הניקוטין הממכר בסיגריות במטרה להביא לצמצום העישון; ראש המינהל הביע תמיכה מפתיעה בסיגריות אלקטרוניות כ"מוצר חלופי מופחת סיכון"

חפיסות סיגריות, עישון (צילום: אילוסטרציה)

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע ביום חמישי כי הוא מכין תכנית חדשה ומקיפה לפיקוח ולרגולציה על מוצרי טבק, סיגריות וניקוטין, שתשמש "מפת דרכים" להפחתה משמעותית בשיעור המעשנים, בנזק שהעישון גורם ובתחלואה הנגרמת כתוצאה מהתופעה.

כלי התקשורת שדיווחו על התכנית מסרו, כי מדובר בעלייה מדרגה במלחמה שמנהלים גופי הבריאות וארגוני הרפואה ברחבי העולם כנגד העישון. התכנית מציבה את המאבק בעישון במרכז הפעילות של ה-FDA לשנים הקרובות, והיא חלק מהחוק הקיים בארה"ב להגנה ולמניעה מפני עישון (Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act).

מעשית, חותר מינהל המזון והתרופות של ארה"ב להביא לכך שבתוך 5-4 שנים מוצרי הטבק השונים המוצעים לציבור יהיו מופחתי ניקוטין - שהוא חומר ממכר - עד לרמות כאלו שיפחת מהותית הסיכון הבריאותי שבשימוש בהם. יצרניות הסיגריות יקבלו בהתאם לתכנית זאת את "חלון הזמן" הנדרש כדי להיערך להכנסת השינוי הנדרש במוצריהן. "אם לא נשנה כבר עתה את המצב, 5.6 מיליון אנשים צעירים כיום צפויים למות בטרם-עת עקב עישון", אמר ראש ה-FDA שמונה זה לא מכבר, ד"ר סקוט גוטליב.

ראש ה-FDA: "אנחנו חושבים שבסיגריה אלקטרונית קיימת הזדמנות להוות פוטנציאל למוצר חלופי מופחת סיכון עבור מעשנים המנסים להיגמל לסיגריות מבוססות בעירה"

בהודעה מצביע ה-FDA על כך שמחלות הקשורות בעישון גורמות מדי שנה בשנה, בארה"ב בלבד, ל-480 אלף מקרי מוות וגם להפסד למשק האמריקני בשל עלויות טיפול רפואי או אבדן ימי עבודה של כ-300 מיליארד דולר בשנה. ד"ר גוטליב הוסיף, שה-FDA "ישקיע מאמצים רבים שיובילו לעולם שבו הסיגריות לא יגרמו עוד להתמכרות, עולם שבו מבוגרים הרוצים ניקוטין יקבלו אותו בדרכים אלטרנטיביות והרבה פחות מזיקות".

בהודעה נמסר, כי בתקופה הקרובה יפתח ה-FDA בדיאלוג פומבי וציבורי על הדרכים להפחתת רמות הניקוטין בסיגריות - עד לרמה מינימלית שלא תוביל להתמכרות. על פי נתוני ה-FDA, קרוב ל-90% מהמבוגרים המעשנים החלו לעשן לפני גיל 18. כיום, קרוב ל-2,500 בני נוער מתחילים כל יום לעשן בארה"ב.

לפי הערכות המינהל, הפחתת רמות הניקוטין תפחית את שיעור המתמכרים הצעירים לסיגריות, ותקל על מעשנים מכורים להיגמל. כן כוללת התכנית פיתוח תקני יצור מחייבים כדי להגן על הציבור מפני סיכוני בריאות שבסיגריות האלקטרוניות – ברכיבי ההולכה שבהן, ברכיב החשמלי ובנוזל הטבק המאוחסן במכל. בהקשר לכך עלו לא מכבר חששות בדבר עצם בטיחות השימוש בסיגריות אלו.

ה"ניו יורק טיימס" העריך בדיווח על ההחלטה, כי מי שירוויחו באופן מעשי מהתכנית יהיו יצרניות הסיגריות האלקטרוניות, שכן תכנית ה-FDA אינה כוללת איסור על שיווקן, צעד שנידון כאפשרי עד לאחרונה. לדברי העיתון, התכנית עשויה לקדם מעבר לשימוש בסיגריה אלקטרונית כדי שהיא תגרום למעשנים לחדול לעשן.

בראיון לעיתון הביע ד"ר גוטליב תמיכה מפתיעה בסיגריות אלקטרוניות: "אנחנו חושבים שבסיגריה אלקטרונית קיימת הזדמנות להוות פוטנציאל למוצר חלופי מופחת סיכון עבור מעשנים המנסים להיגמל לסיגריות מבוססות בעירה", אמר ד"ר גוטליב. לפי הדיווח, אחת הבעיות שיהיה צורך לתת להן מענה הוא שבארה"ב, רבות מהסיגריות האלקטרוניות מצוידות בחומרי טעם נלווים כמו פירות או אלכוהול, כדי לגרות צעירים מכל הגילים לצרוך אותן. ביניהן כאלו שגם נושאות שמות כמו "טוטיפרוטי" או "קאפקייק".

בדיווח מצוטט פרופ' ניל בנווויץ' מבית הספר לרפואה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, שהעיר כי לדעתו יצרניות הסיגריות שקיבלו "תוספת זמן" לא יעברו מרצונן ליצור סיגריות מופחתות-ניקוטין. הוא הביא לדוגמא את "פיליפ מוריס" ש"לפני שנים רבות ניסתה להביא לשוק סיגריות מופחתות-ניקוטין אבל עד מהרה גילתה שלא היו להן קונים".

נושאים קשורים:  חדשות,  עישון,  סיגריות אלקטרוניות,  FDA,  ד"ר סקוט גוטליב
תגובות