שוודיה תהפוך השנה למדינה הראשונה בעולם "ללא עשן", זאת 17 שנים לפני היעד שקבע האיחוד האירופאי, לפיו מדינות יגיעו ליעד זה בשנת 2040. מדינה "ללא עשן" על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) היא מדינה שבה פחות מ-5% מאוכלוסייתה הבוגרת מעשנת סיגריות. ב-15 השנים האחרונות ירד שיעור המעשנים בשוודיה מ-15% ל-5.6% בלבד.
דו"ח חדש ("החוויה השוודית: מפת דרכים לחברה ללא עשן"), של עמותת Smoke Free Sweden מציג את הנתונים ולפיהם, בטווח של 15 שנים בלבד הצטמצם מספר מעשני הסיגריות במדינה ביותר ממחצית, מ-15% ב-2008 ל-5.6% ב-2022. שיעור העישון הממוצע באיחוד האירופאי עומד על 23%, כמעט פי חמישה יותר מבשוודיה.
עוד עולה מהדו"ח כי שכיחות הסרטן בשוודיה נמוכה ב-41% לעומת מדינות אירופאיות אחרות והיא אחת משלוש המדינות שבהן המספר הנמוך ביותר של מקרי מוות המיוחסים לסרטן ריאות. לא רק זאת, אלא שעל פי הדו"ח, שיעור התמותה מכלל המחלות הקשורות לטבק כמו שבץ מוחי, מחלות לב וריאות, אמפיזמה וברונכיטיס כרונית נמוך בשוודיה ב-39.6%, בהשוואה לממוצע האיחוד האירופאי.
מהדו"ח עולה כי המדיניות של שוודיה להפסקת עישון סיגריות מאפשרת צורות אחרות של צריכת טבק וניקוטין. מחברי הדו"ח מסבירים כי לצד החינוך ואיסורי עישון במקומות ציבוריים, פיקוח ואכיפה, שעוזרים לאנשים להפסיק לעשן ומונעים התחלת עישון, להנגשת חלופות לעישון סיגריות עבור מעשנים יש תפקיד חשוב בהתמודדות עם התופעה.
"אף מדינה אחרת באיחוד האירופאי לא קרובה אפילו להגיע למצב הזה", אמר ד"ר דלון הומן, לשעבר מזכ"ל האגודה הרפואית העולמית (WMA), הגוף המייצג העולמי של רופאים וממקימי ברית מקצועות הבריאות העולמית, שהוא אחד ממחברי הדו"ח בראיון ל-EuroNews.
הומן הצביע על "האסטרטגיה פורצת הדרך" של שוודיה להתמודדות עם עישון סיגריות, הכוללת חינוך והסברה וכן איסור עישון במקומות ציבוריים, וציין כיצד עוזרים למעשנים לעבור לחלופות עם פוטנציאל להיות "פחות מזיקות". "אין מוצרי טבק נטולי סיכון", אמר, אך "עדיף למעשן לעבור מסיגריות למוצרים אלטרנטיביים מאשר להמשיך לעשן".
"יתרונות האסטרטגיה של שוודיה הם עצומים", אמרו מחברי הדו"ח והצביעו על נתונים סטטיסטיים המראים שלמדינה יש את האחוז הנמוך ביותר של מחלות הקשורות לטבק באיחוד האירופי ושכיחות נמוכה משמעותית של מחלות סרטן בהשוואה למדינות אחרות באירופה.
אירוע פרסום דו"ח "החוויה השוודית: מפת דרכים לחברה ללא עשן" של עמותת Smoke Free Sweden. צפו:
ארגון Smoke Free Sweden (NGO) מכוון את ההסברה גם למדינות אחרות עם אחוז גבוה של מעשני סיגריות כמו בולגריה (28.2%), טורקיה (27.3%), יוון (27.2%), הונגריה (25.8%) ולטביה (24.9%). בארגון טוענים שהאסטרטגיה של שוודיה מצילה יותר מ-3,400 חיים מדי שנה, וכי ניתן היה להציל 2.84 מיליון חיים ברחבי האיחוד האירופאי, על ידי נקיטת צעדים דומים בהתאם לדו"ח.