• יו"ר: ד"ר איתי בסר
  • מזכירת החברה: ד"ר אביבה וולף
  • גזבר: ד"ר סרגיו מרצ'בסקי
  • חברי ועד: ד"ר דורית יודשקין- פורת
  • ד"ר עמוס עברי
  • ד"ר טל קסלר
  • ד"ר חגית בוני-נח
  • ד"ר דניאל פיינגולד
  • ועדת ביקורת: ד"ר ארתורו לרנר, מר דודי גולד, לב שגל
חדשות

רופאים לזכויות אדם: משרד הבריאות מתרשל בטיפול במתמכרים לאופיאטים

בעוד קופות החולים מדווחות על עלייה בהתמכרות למשככי כאבים, הוועדה המיוחדת לנושא טרם פרסמה מסקנות ואין מידע מהימן על רוחב התופעה | משרד הבריאות: הוקם צוות ייעודי ופורסם חוזר מנכ"ל

משככי כאבים, אופיואידים (צילום: אילוסטרציה)

עמותת רופאים לזכויות אדם פרסמה בסוף השבוע דו"ח חמור על האופן שבו מטפל משרד הבריאות בתופעת ההתמכרות למשככי כאבים מבוססי אופיאטים, שהביאה למותם של קרוב לחצי מיליון אמריקאים וכונתה בארה"ב "מגיפה". התופעה, כך עולה מהדו"ח, מתרחבת גם בישראל ומשרד הבריאות מתרשל בטיפול בה. כך דיווח אדיר ינקו ב-ynet.

מחקר של המרכז הישראלי להתמכרויות וקופת חולים כללית שהתפרסם בחודש פברואר השנה העלה כי בשנים האחרונות חלה בארץ עלייה חדה בשימוש במשככי כאבים (אופיואידים) הן בקרב בגירים והן בקרב בני נוער. בידיעה מצוטטים דיווחי קופות החולים המעידים על עלייה בשימוש באופיואידים. כך לדוגמה מדווחת "מכבי" על עלייה 5.68% בין 2019 ל-2021, מ-35,544 ל-37,563 מטופלים. ב"מאוחדת" המספרים אפילו גבוהים יותר: נרשמה עלייה של 6.24% בשנים האמורות, מ-55,543 ל-59,109 מטופלים.

אמנם משרד הבריאות פרסם לאחרונה חוזר מנכ"ל שמנחה את הקופות לקבוע פרוטוקולים למתן הטיפולים למתמכרים, אך בעמותה מצביעים על שורה של ליקויים, עיכובים וגם טענות ללחצים מצד חברות התרופות בכל הנוגע לטיפול ולרגולציה בנושא.

בין הליקויים: הוועדה המיוחדת שהקים המשרד לבחינת השימוש באופיואידים טרם פרסמה את מסקנותיה; אין איסוף מידע מהימן אודות היקף התופעה; לא ידוע מספר המתמודדים עם התמכרות וכמה נפגעו בגוף ונפש כתוצאה מההתמכרות למשככי כאבים; לא בוצע קמפיין מוּדעוּת שיזהיר את הציבור מפני סכנות השימוש;  רק מיעוט מהמטופלים באופיואידים מופנים למעקב לצורך חידוש המרשמים אצל נוירולוגים. נתוני התמותה מאופיואידים אינם משקפים את התמונה המלאה.

משככי הכאבים מבוססי האופיאטים הפופולריים ביותר בישראל הם: מורפיום, פנטניל, אוקסיקוד, פרקוסט וטרגין. בדו"ח צוין כי "מערכת הבקרה המרכזית לתרופות מרשם אופיאטיות, שהקמתה נדונה כבר ב־2003, לא הוקמה לבסוף בגלל בעיות תקציב וסוגיות הקשורות בפרטיות המטופלים". לדבריה של הדס זיו, סמנכ"לית אתיקה ב"רופאים לזכויות אדם", "המחדל הזה גורם לי לחשוב שיש גופים חזקים ואינטרסנטים שלוחצים על המשרד לא לבצע את מה שכולנו יודעים שהוא חייב לבצע - להגביל את ההשפעה של חברות התרופות על הרופאים".

רופאי כאב ישראלים דיווחו ל-ynet כי הם אכן רואים עלייה בהתמכרות למשככים וכי בפועל הנפקת המרשמים "קלה" יותר כיום מכפי שהיתה בעבר. ד"ר ליאורה שכטר, ראש תחום רפואת הכאב ב"מאוחדת", צוטטה בדיווח: "אם לא יודעים להשתמש בהם ועושים בהם שימוש מופרז, הם מסוכנים עד כדי הפסקת נשימה. הם טובים בשימוש קצר מועד, אך מאוד לא מומלצים לשימוש ארוך טווח".

תגובת משרד הבריאות: "המשרד הקים צוות ייעודי שבדק את הנושא לעומק, לצד פרסום חוזר מנכ"ל שמטרתו קביעת תהליכים לקידום ולמיטוב הטיפול באופיואידים והעמקת הבקרה והניטור על רישום תרופות מרשם לתכשירים אלה. במהלך עבודת הוועדה נבנתה, בשיתוף קופות החולים, תשתית נתונים מהימנה, הנוגעת להיקפי השימוש בתרופות מרשם אופיואידיות. טיוטת עבודת הוועדה תועבר בקרוב להתייחסות חבריה, ולאחר מכן גם תפורסם לציבור".

נושאים קשורים:  משככי כאבים,  התמכרות,  אופיואידים,  משרד הבריאות,  "רופאים לזכויות אדם",  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
02.01.2023, 19:25

כאחד שסובל מכאבים נוירופתים הנני לוקח פרקוסט מזה מספר שנים, אני מרגיש עליה בדרישת הגוף לתרופה(כנראה אני כבר לא יכול בלעדיה)

29.03.2023, 11:30

הדבר שהכי הכי חשוב לציין בהקשר לשימוש באופיואידים, הוא שיש להשתמש בהם רק ע'מ להפחית כאב,ולא פסיק מעבר לכך.

לצערי הרב, אני צרכן של אופיאטים, הכוללים בין היתר גם בנזודיאזפינים לצד כמות גדולה של אופיואידים בעקבות כאבים שברמה הסובייקטיבית אצלי מדורגים בין 8-9 vas ובימים קשים מגיעים עד לכדי רצון להפסיק לחיות (כשאני ב 9.5 vas)

ולמרות הכל !!! אין לי מושג איך מתמכרים לאופיאטים. אני מנהל ב 3 השנים האחרונות מעקב יומי אחרי כל כדור/מדבקה שאני מדביק על הגוף. במהלך 3 השנים יש ימים שלא נטלתי כלל sos, ויש ימים שהייתי צריך sos במנה כפולה. העובדה שיש ימים בהם אינני זקוק לפרקוסט [אצלי הפרקוסט הוא ה sos] - מעידה בצורה שלא משתמעת ל 2 פנים שאני לא מכור.

גם ע'פ דעת מומחים מדרגה ראשונה בתחום הכאב- התופעה שכוללת שימוש מופרז באופן מכוון עמ להתמסטל או לא עלינו למכור את אופיואידים למישהו אחר-גורמת לרופאים,ולציבור הכללי להתייחס לאופיואידים כאויב הציבור,ולא כך הדבר.

אני מעיד על עצמי,ואף מוכן לתת את יומן המעקב שלי לעיון, לעוסקים במחקר הרפואי
כדי לחזק את הטענה שאופיואידים,שגם במקרים בהם הם נלקחים עם בנזודיאזפינים עפ צורך (בהדגשה למילים "עפ צורך") - אינם מסוכנים כלל ועיקר,ועל כל יעידו מיטב רופאי הכאב בישראל ובעולם.

עוזי שחף