לפקטור גדילה דמוי אינסולין 1 (Insulin-Like Growth Factor 1- IGF-1) השפעה ידועה על תהליכי החלפת עצם. ירידה חולפת ברמות או בזמינות הביולוגית של IGF-1 עלולה לתרום להשפעות שליליות של אלכוהול על חוזק העצם. מטרת מחקר זה, שבוצע בפרימטים שאינם בני אדם, כללו: הערכה של סמנים להחלפת עצם בטווח של 20 שעות לאחר צריכת אתנול והערכה של ההשפעה של אתנול על הקשר בין סמנים אלו לבין צריכת אלכוהול.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר החוקרים מדדו רמות בפלסמה של אוסטאוקלצין (האחראי על יצירת עצם), CTX (carboxyterminal cross-linking telopeptide of type 1 collagen; האחראי על פירוק עצם), IGF-1 וחלבון קושר IGF (IGF binding Protein 1 - IGFBP-1) בקופי רזוס (n=10, גיל ממוצע של 8.3±0.3 שנים) בשעות 12:00, 16:00 ו-06:00 על פני שתי פאזות: לפני ואחרי צריכת אלכוהול.
במהלך תקופה החשיפה לאלכוהול הקופים צרכו אתנול (4%) במינון של 1.5 ג'/ק"ג/יום, החל מהשעה 10:00. תוצאות המחקר הדגימו כי בפאזה זו נצפתה ירידה בריכוזי אוסטאוקלצין ו-CTX, עם יחס גבוה יותר ביניהם בכל אחד מהמדידות במהלך פאזה זו בהשוואה לפאזה שלפני החשיפה לאלכוהול. ריכוז ההורמונים הללו לא השתנה בשעות המדידה השונות במהלך הפאזה ללא חשיפה לאלכוהול, בשונה ממה שנצפה בפאזה עם חשיפה לאלכוהול. רמות IGF-1, בשונה מרמות IGFBP-1, כן הדגימו שינוי במהלך שעות היום בתקופה ללא חשיפה לאלכוהול. לעומת זאת, בפאזת החשיפה לאלכוהול, רמות IGF-1 נותרו יציבות במהלך היום ואילו רמות IGFBP-1 השתנו בשעות הבדיקה השונות. כמו כן, נמצא מתאם חיובי בין רמות IGF-1 וסמנים להחלפת עצם בפאזה ללא חשיפה לאתנול, מה שלא נצפה בתקופה החשיפה לאתנול.
מסקנת החוקרים הייתה כי צריכה כרונית של אתנול מפחיתה את רמות הסמנים הביולוגיים להחלפת עצם, מונעת את הקשר החיובי בין IGF-1 לסמנים של החלפת עצם ואף משנה את היחס הרגיל בין IGF-1 ל-IGFBP-1. ממצאים אלו תומכים בהשערה כי צריכת אלכוהול כרונית מובילה לעמידות להורמון גדילה/IGF-1.
מקור: